Financiële dienstverlening is een van de snelst groeiende branches. Daarom ook wordt deze sector ook wel het ‘new normal’ genoemd: financiële dienstverlening en de digitalisering van bedrijven zijn hiermee voorgoed veranderd. Dat geldt zowel voor gebruikers als ervaringsdeskundigen. De branch van financieel advies ondergaat een vergelijkbaar proces. Banken, spaarders, beleggers en andere ervaringsdeskundigen worden meegesleept door nieuwe technologieën, nieuwe manieren om te werken en nieuwe klantbehoefte. Wat betekent dit voor u als klant? Hoe moet u nu voordat u naar de bank gaat nadenken over wat u koopt? Wat is er niet duidelijk? En wat het ook maakt: hoe komt u daarbij? Zonder dat heu weggelegd.
Fintech: wat u moet weten over dienstverlening in de financiële sector
In iedere sector vindt er een verschuiving plaats. Zo is het ook in de financiële sector. Het gebruik van traditionele dienstverlening zoals banken en kredietverstrekkers verandert. Dit heeft te maken met de groei van de fintech sector. Dit is een groep bedrijven die zich richt op het gebruik van internet, data en de nieuwste technologie. Het gebruik van fintech in de financiële sector komt onder andere door de snelle ontwikkelingen in deze sector. Zo wordt er door fintech veel gebruik gemaakt van online- en mobiele apps. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van dataanalyse om het gedrag van mensen te kunnen voorspellen en zodoende beter te kunnen adviseren. Wanneer de financiële sector een nieuwe technologie tot zich neemt, zal daarmee mensen beter kunnen helpen.
Wat is fintech?
Fintech betekent financieel technologie. Het is een nieuwe vorm van financiële dienstverlening waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe technologieën. Het begon als een term voor de nieuwe financiële dienstverleners die niet uit de financiële sector kwamen. Maar inmiddels wordt ook de beschikking over nieuwe technologieën vooral door internetbankieren en mobiel bankieren als een verandering in de manier van werken van het geldwezen aangemerkt.
Wat is het verschil tussen fintech en traditionele banken?
De verschillen zijn groot. Allereerst zijn er de klantenprofielen. Fintech is een breed scala van bedrijven. Daardoor zijn de doelgroepen ook breed. De traditionele banken richten zich op de gemiddelde klant. Deze mensen zijn doorgaans ouder en hebben niet natuurlijk het niveau van mobiel internetgebruik. Daardoor is er bij fintech een groter gebruik gemaakt van nieuwe technologieën. Zo wordt er gebruik gemaakt van apps en wordt er veel gebruik gemaakt van dataanalyse. Daardoor is de manier van adviseren ook veranderd. Er zijn bij fintech minder vaste financiële producten gekomen.
Waarom kiezen mensen voor fintech?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor fintech kiezen. Het eerste is dat er een groot aanbod is. Zo zijn er veel verschillende aanbieders. Dit is een andere situatie dan bij de traditionele banken. De bedrijven en de aanbieders die het gebruik van technologie. Een ander aspect is dat mensen door de snelle ontwikkelingen niet meer weten wat een goed product is. Zo komen er nieuwe producten in de markt en veranderen ook de bestaande producten. Met fintech kan iedereen zelf kiezen wat hij wil en voor zichzelf bepalen wat een goed product is.
Het belang van data analytics bij fintech
Met dataanalytics kan er een gedegen analyse gemaakt worden. Dit is een onderzoek waarbij informatie verzameld wordt om daar vervolgens conclusies aan te verbinden. Deze informatie zit in de data. Dit zijn gegevens die op verschillende manieren zijn opgeslagen en waarmee dan vervolgens gecombineerd kan worden. Bij fintech heeft dit een belangrijke rol wegens nieuwe technologieën. Zo wordt er bij fintech veel gebruik gemaakt van big data. Hiermee worden heel grote hoeveelheden gegevens in verzameld en opgeslagen. Bij fintech worden deze gegevens gebruikt om beter goed advies te kunnen geven.
De rol van kunstmatige intelligentie bij fintech
De rol van kunstmatige intelligentie is groter geworden. Het is een manier om het gedrag van mensen te kunnen voorspellen om daarmee beter advies te kunnen geven. Bij traditionele banken wordt dit ook wel gedaan. Bij fintech wordt deze manier van adviesgeven steeds belangrijker. Zo wordt er bij fintech gebruik gemaakt van machine learning. Met deze techniek wordt het algoritme aangepast aan de gebruikersgedrag. Zo kan het algoritme daarmee rekening houden en beter advies geven. Dit geldt zowel voor de gebruikers die zelf meedoen met het bepalen van het advies als voor de gebruikers die deze diensten gebruiken.
Hoe weten financieel adviseurs welke diensten ze aanbieden?
Financieel adviseurs kunnen niet alles en weten niet alles. Daarom is het belang