3 tips om je administratie als zzp’er succesvol op te starten

Ga je starten als ZZP’er? Dan heb je vaak al genoeg dingen waar je aan moet denken. Je administratie is daar één van, maar wel een heel belangrijke om goed bij te houden. Als je niet thuis bent in de administratie, dan kan het best lastig zijn om een goede administratie op te bouwen en hier een systeem in te krijgen. Een vast moment in de week plannen voor de administratie kan hierbij al een heel eind helpen, maar er zijn ook andere dingen waardoor jouw administratie makkelijker bij te houden is. In dit artikel geef ik je 3 tips. 

Weet wat je moet bijhouden

Als beginnend ondernemer weet je misschien nog niet zo goed wat er allemaal komt kijken bij een goede administratie. Je wilt echter wel vanaf het begin goed beginnen omdat je anders achter kunt gaan lopen. Achterlopen op je administratie is iets wat bij vele ondernemingen gebeurt, maar wat je absoluut niet wilt. Hierdoor raak je het overzicht namelijk snel kwijt en ga je dingen missen. Zorg dan ook dat je van tevoren weet wat je bij moet houden. Als ondernemer is dat onder andere: je grootboek, debiteuren- en crediteurenadministratie, bankafschriften, bonnetjes en je belastingaanslagen.

Zakelijk en privé scheiden

Het is slim om meteen te beginnen met het scheiden van je zakelijke en je privé rekening. Het is namelijk niet handig om achteraf nog uit te moeten zoeken welke kosten zakelijk waren en welke privé. Start daarom altijd een zakelijke rekening als je start als ZZP’er, waar je al je zakelijke kosten en inkomsten op boekt. Hierdoor wordt je administratie al een stuk gestructureerder.

Maak gebruik van een online boekhoudsysteem

Een veelvoorkomend probleem bij het offline regelen van de administratie is het kwijtraken van belangrijke bonnetjes en documenten. Door gebruik te maken van een online boekhoudsysteem heb je al je belangrijke documenten op één plek en hoef je je geen zorgen meer te maken over de losse papieren. Daarnaast werkt het online boekhouden ook een stuk makkelijker, of je je boekhouding nu uitbesteed of het gewoon zelf doet. 

Wil je je boekhouding uitbesteden? Zoek dan naar een partij die bij jou past en die uit de buurt komt. Laat jouw boekhouding in Hoogeveen bijvoorbeeld verzorgen door een bedrijf uit Hoogeveen. Zo ben je altijd in de buurt als je een keer vragen hebt of het één en ander wilt bespreken over de boekhouding en scheelt het je reistijd. Als ondernemer heb je immers nooit tijd over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *